Wednesday, July 23, 2014

Berdoa Untuk Gaza, Palestin

  
“Sesungguhnya kamu dapati orang-orang yang paling keras permusuhannya terhadap orang-orang yang beriman ialah orang-orang yahudi dan orang-orang musyrik …” (Al-Maidah : 82)

Sudah kita ketahui bahawa orang-orang Yahudi adalah musuh kepada umat Islam dan isu di bumi Palestin adalah satu isu yang berlanjutan sejak berkurun lamanya seolah tiada penamatan.

Cuma peperangan antara Israel dan Palestin ini adalah suatu peperangan yang tidak seimbang. Ibarat seekor anjing berbaka Pitbull diletakkan di dalam gelanggang untuk bertarung dengan seekor kucing kampung. Setiap sudut memihak kepada Israel terutama dari segi persenjataan dan peralatan peperangan.

Mengapa fokus kepada Israel menentang Palestin dan tidak Israel menentang negara-negara Islam? Jelas di sini yang mangsa 'buli' buat beberapa ketika ini adalah penduduk-penduduk Islam di Palestin yang memerlukan bantuan di dalam kategori 'secepat yang mungkin' atau 'URGENT'.

Tak perlu untuk aku menulis panjang tentang apakah kepentingan mempertahankan bumi Palestin kerana kita sebagai umat Islam telahpun sedia maklum serta ianya telah diulang-ulang di pelbagai platform media untuk menyedarkan kepentingan Palestin bagi umat Islam.

Walaupun aku sedar akan penindasan yang berlaku ke atas saudara-saudara kita di Palestin, namun pada awalnya aku tidak begitu berminat untuk mendalami isu-isu berkaitan Palestin ini. Tiadanya 'semangat' yang dimaksudkan adalah disebabkan secara peribadinya aku berpendapat bahawa saudara-saudara Islam kita yang mendiami bumi Palestin perlu bersatu terlebih dahulu. Hamas dan Fatah sering bertelagah dan berbunuhan sesama sendiri adalah satu isu yang menjelekkan aku sebab sedangkala perjuangan Islam di Palestin perlu diberi perhatian serius, atas dasar politikus serta sifat angkuh, kedua-dua mereka ini boleh pulak nak berperang sesama sendiri.

Namun, hari ini sudah berbeza. Hamas dan Fatah telah mencapai persetujuan perdamaian. Ini yang seharusnya mereka lakukan, bersatu membentuk kerajaan yang lebih mantap. Beralah demi membuktikan kecintaan terhadap Islam. Dan di atas faktor ini, 'semangat' yang dahulunya di tahap yang agak rendah kini sudah meninggi.

Apakah jenis bantuan yang dapat aku sumbangkan kepada saudara-saudara kita di Palestin? Setakat skill fizikal perang 'koboi' mana mungkin kita dapat berperang bersama - sama saudara kita di sana. So, untuk semua rakyat Malaysia, apa yang boleh kita lakukan untuk menyokong usaha memerangi Yahudi adalah :-
  • Sumbangan wang ringgit / harta
  • 'Usik' ekonomi orang-orang Yahudi dengan memboikot syarikat-syarikat yang menyalurkan dana ke atas rejim Israel
  • Memaksimakan kempen kebebasan Palestin dan menunjukkan kekejaman Israel di setiap saluran media yang ada.
  • Doa yang tidak putus-putus meminta pertolongan Allah SWT
Dan secara kebetulan, kempen menderma untuk Tabung Palestin telah di usahakan oleh kedai sticker yang sering aku kunjungi untuk 'make up' Exoraku iaitu Big Daddy Stickers dan pertubuhan NGO B.A.T.A.S Bukit Katil, Melaka.

Big Daddy telah bermurah hati untuk mencetak ratusan sticker 'Pray for Gaza' untuk diberikan kepada setiap individu yang menderma minima RM10.00 bagi Tabung Pray for Gaza dan tiada 1 sen pun yang di ambil untuk kos sticker tersebut oleh Big Daddy which is satu sumbangan yang amat terpuji.

Sticker sumbangan Big Daddy Stickers
Kempen kutipan berlangsung dalam sekitar 2 minggu dan hasil derma orang ramai akan diserahkan kepada saluran Aman Palestin Negeri Melaka. Sambutan derma adalah amat menggalakkan kerana tabung derma ini turut di bawa di sepanjang Bazaar Ramadhan di Jalan Hang Tuah. Usaha mengutip derma ini turut mendapat sokongan daripada rakan artis iaitu Yassin Senario.

Setelah 2 minggu kutipan dilakukan, majlis penyerahan telah diadakan pada 22hb Julai 2014 bertempat di Hotel Bendahara, Jalan Bendahara, Melaka. Aku turut hadir dalam memberi sokongan pada malam tersebut.


Alhamdulillah, hasil kutipan derma hampir mencecah RM4,000.00 dan ianya di serahkan kepada wakil Aman Palestin untuk dana tersebut disalurkan kepada saudara-saudara kita di Palestin.

Tahniah kepada semua yang telah menjayakan usaha amal ini !

Sunday, July 20, 2014

Program Amal Kasih Ramadhan

Dalam EOCMotorsport ni, selain dari ahli kepada Geng Lendat Melaka, aku jugak joined 1 lagi team yang di namakan TR3C (Team R3 Crew) yang mana ahli-ahli tidak tertumpu hanya kepada 1 jajahan tetapi melibatkan pelbagai jajahan. Team ni khas untuk rakan-rakan yang Exora mereka mempunyai corak R3.

Sempena bulan Ramadhan ini, pada 19hb Julai yang lalu, TR3C telah menganjurkan 1 program amal yang di namakan Amal Kasih Ramadhan dengan kerjasama Gerakan Belia 4B Cawangan Taman Wira Tehel di Kg Gapam, Bemban Melaka.

Program ni telah dirancang awal, tak silap aku dekat 2 bulan before Ramadhan, program telahpun dirancang. Kita telah memilih dalam 20 individu/keluarga untuk dibantu yang terdiri daripada golongan miskin tegar, warga emas, warga OKU dan anak-anak yatim.

Majlis amal pada hari tersebut telah dilancarkan oleh YB Datuk Ng Choon Koon selaku ADUN Kawasan Bemban. Expectation of participation from EOCMotorsport members actually kita sasar dalam 15 bijik kereta paling kurang tetapi disebabkan oleh kesibukan masing-masing dengan tugasan serta persediaan rakan-rakan yang lain untuk menyambut Hari Raya, hanya ada 5 ahli yang menyertai aktiviti ini.

Majlis yang sederhana berjalan dengan baik. Rata-rata penerima sumbangan amat berbesar hati menerima sumbangan yang tidak seberapa daripada kami. Jelas terpancar wajah gembira dan sedih di setiap raut wajah mereka. Sesungguhnya bantuan yang sebegini kecil amat bermakna sekali buat mereka sehinggakan ada yang menitiskan air mata apabila sumbangan diserahkan.

Selain menyumbang barangan keperluan untuk Ramadhan dan Syawal, kami turut bergotong royong dalam membuat penyediaan jamuan berbuka puasa yang mana menu yang disediakan bersama penduduk-penduduk Kg. Gapam adalah Nasi Tomato, Ayam Masak Merah, Sup Kaki Ayam serta pelbagai kuih muih.

Juadah berbuka yang disediakan secara bergotong royong bersama penduduk Kg. Gapam
Majlis bersurai selepas waktu berbuka. Tahniah kepada EOCMotorsport khususnya kepada TR3C yang telah menganjurkan satu program yang amat terpuji ini.Saturday, July 19, 2014

Malam Semalam JB, Malam Ni Seremban (Berbuka Puasa)

Syarikat yang aku bertugas telah mengadakan majlis berbuka puasa untuk semua pelanggan pada 16hb dan 17hb Julai lepas. Ini membuatkan aku secara langsung akan terlibat dalam majlis tersebut.

Actually majlis berbuka bersama pelanggan ni dibuat untuk 3 negeri iaitu Negeri Sembilan, Melaka dan Johor. Untuk Melaka yang akan diadakan pada 21hb nanti, aku diamanahkan untuk menjadi hos while untuk Negeri Sembilan dan Johor ianya di kemudi oleh 2 lagi rakan sekerja.

So pada 16hb aku bertolak ke Johor Bahru dari Melaka menuju ke lokasi majlis iaitu The Zone di kawasan Stulang. Hotel yang dipilih adalah Berjaya Hotel, The Zon. Area ni area bebas cukai. Harga per person untuk iftar di sini adalah dalam lingkungan plusminus RM80.00 seorang. Expectation is quite high sebab aku pernah menginap kat sini before dan buffet breakfast hotel ni adalah among yang the best di Johor Bahru. Jadi aku mengharap agar menu iftar malam tu hebat-hebat belaka ler.

Exoraku dapat parking special betul-betul depan pintu hotel (free)
Di Berjaya Hotel, bila aku masuk ke restaurant lokasi berbuka, surprisingly aku tengok lauk pauk tidak lah banyak seperti yang diharapkan. Buffet line juga agak pendek. Betul-betul unexpected. Once azan berkumandang (radio yang dibuka oleh pihak hotel), aku mencuba pelbagai jenis lauk yang disediakan. 

Strategi masak pelan-pelan diamalkan di kawasan live cooking satay dan kambing bakar. Ini mungkin untuk strategi penjimatan yang mana mana-mana pelanggan yang teringin nak makan tetapi malas untuk menunggu akan skip daripada mengambil menu tersebut. Satay not bad, sedap. Kambing bakar is so-so. While ayam chicken wings failed sebab bahagian dalaman masih mentah. Dalam banyak-banyak menu malam tu, the best menu jatuh kepada dimsum yang dicicah dengan sos cili thai.

Menu terbaik malam tu di Berjaya The Zone
Selepas selesai di JB, malam tu jugak aku balik ke Melaka dan sampai di rumah lebih kurang dalam jam 12.10 pagi. Delayed sebab ada kemalangan somewhere di kawasan Yong Peng yang menyebabkan 1 kereta terbakar dengan penumpang-penumpang yang tercedera masih berada di atas jalanraya.

Pada 17hb Julai pulak, aku ke Seremban untuk program yang sama. Di Seremban, majlis tersebut diadakan di Klana Resort. Hotel ni memang first time aku sampai sampai aku nak cari pun boleh tersesat. Caj disini juga adalah dalam sekitar RM80 plus minus.

Sampai agak awai di Klana Resort sebab speeding sikit atas highway untuk elakkan waktu puncak orang balik kerja di Seremban. Layan DVD sementara menunggu nak masuk ke dalam hotel.
Sambutan orang ramai yang iftar di sini memang tak dijangka. Ramai betul sampai penuh Grand Ballroom hotel ni dengan pelanggan-pelanggan yang datang untuk berbuka. Dan menu makanan di sini jauh lebih baik dan banyak daripada di Berjaya The Zon. Pelbagai gerai, long buffet line dgn pelbagai lauk dan section khas di bahagian luar memang menarik. Cuma kat sini rasa satay dia kalah dengan rasa satay Berjaya. Kat sini satay dia perap kurang menangkap plus kuah satay pun cair. Best menu? Ape ye ... kambing bakar dia not bad sedap sebab depa sini served dengan mint sauce, perapan kambing secukup rasa. Nak cakap pun malu tapi bagi aku the best menu yang aku makan kat sini malam tu adalah burger panas yang mana depa ada bukak 1 kaunter masak burger. Aku pulang awal sebab semua menu aku cuit hanya sikit-sikit. Dengan perjalanan yang smooth at 100 ke 110 kilometer sejam, aku yang letih sampai di rumah dalam jam 930 malam.

Buffet line di Klana Resort
Gerai-gerai di bahagian luar juga menarik dan pelbagai

First Official Autoshow - Bertanding

Entah macamana pada 21hb Jun yang lepas, aku membawa Exoraku untuk bertanding dalam satu Autoshow yang diadakan di UTC, Melaka. Ini merupakan pertandingan sulong aku dalam autoshow.

Exoraku bertanding untuk 2 kategori iaitu Best MPV dan Best Sticker. Tetapi memandangkan sambutan kereta jenis MPV kurang maka penganjur iaitu dari SCMC telah membatalkan kategori tersebut. So dari Best MPV, aku bertukar kategori ke Best Proton Modified. Aku memang tak harap la untuk Best Proton Modified sebab kereta-kereta sedan yang lain seperti Saga dan Waja memang cun-cun belaka. So my hope goes to Best Sticker saje ler, at least aku cakap dalam hati, tak kira tempat ke berapa pun, aku nak jugak 1 piala untuk bagi semangat.


Syok juga jadi peserta especially bila tengok Exora aku dihampiri oleh peminat MPV. Biasa la, kereta MPV ni yang minat tengok aku perhatikan semua dalam range umur 30 tahun ke atas.

Dan  alhamdulillah, dapat juga aku bawak balik piala malam tu untuk tempat ke-4 dalam kategori Best Sticker dan untuk bonus ... hahaha ... aku dapat juga tempat ke-4 dalam kategori Best Proton Modified.


Bila dah masuk bertanding ni, aku dapat lots of new information tentang permarkahan. Kata juri, aku perlu mantapkan lagi bahagian interior aku yang memang kosong la semua standard sejak mula aku membeli Exoraku ini. Exterior dah okay katanya cuma di nasihatkan aku mix antara cutting sticker dan inkjet sticker. Then dicadangkan jugak aku buat basic audio system kat belakang, tak perlu mahal-mahal macam nak bertanding kategori audio tetapi cukup sekadar mempunyai sistem audio yang presentable.

Wah, kalau nak ikut camni memang banyak nak kena melabur ni. As aku main autoshow ni pun sekadar untuk bersuka-suka so I won't spend sekali harung untuk buat semua tu. Mungkin stage by stage bila aku rasa aku teringin baru aku akan hapgrade ... hehehe harap-harap macam tu ler.

Terima kasih SCMC dan MAC di atas penganjuran yang telah diadakan. Ada masa, Exo ambo akan join lagi.

Monday, July 14, 2014

Perancangan Hari Raya Awal


Awal betul aku kena disuruh untuk isi borang cuti hari raya. Aku memang rancang untuk bercuti panjang sikit tetapi bukan bermula pada minggu hari raya tu mahupun sebelum tetapi selepas minggu tersebut. Ini disebabkan pada 2hb Ogos 2014 adalah hari kenduri adik bongsu aku yang akan berlangsung di Tanah Merah, Kelantan. So aku punya initial planning adalah bercuti bermula pada 1hb Ogos (Jumaat) dan terus membawa ke 8hb Ogos minggu yang seterusnya.

Kalau ini plan asal, this would be the schedule :-

Jumaat (1/8) - Bertolak ke Tanah Merah melalui Gerik
Sabtu (2/8) - Tanah Merah (kenduri)
Ahad (3/8) - Tanah Merah (berjalan-jalan ke KB dan Rantau Panjang)
Isnin (4/8) - Bertolak ke Jitra, Kedah
Selasa (5/8) - Alor Setar (berjalan-jalan serta melawat rakan-rakan)
Rabu (6/8) - Bertolak ke Penang
Khamis (7/8) - Penang (berjalan-jalan serta melawat saudara-saudara di Penang)
Jumaat (8/8) - Bertolak ke Kuala Lumpur (bermalam di rumah adik di Damansara)
Sabtu (9/8) - Balik ke Melaka

TETAPI ... disebabkan The Management sudah memutuskan yang semua pekerja DIWAJIBKAN bercuti pada 30/7,31/7 dan 1/8 maka aku kena tukau semua planning sebab kalau aku proceed dengan planning asal, instead of aku bercuti selama 6 hari, aku kena habiskan 8 hari cuti tahun aku.

Fikir punya fikir punya fikir macamana nak pusing semula planning aku ni, so insyallah this would be the latest planning, orang kata Perancangan Cuti Hari Raya Ver Dua Perpuluhan Sifar.

Isnin (28/7) - Bertolak ke Jitra, Kedah (dlm sekitar jam 10 pagi, sambut pagi raya pertama di Melaka dulu)
Selasa (29/7) - Jitra dan Alor Setar (ziarah raya)
Rabu (30/7) - Penang (ziarah raya)
Khamis (31/7) - Bertolak ke Tanah Merah
Jumaat (1/8) -  Tanah Merah (Jaley-jaley Rantau Panjey)
Sabtu (2/8) - Tanah Merah (Kenduri)
Ahad (3/8) - Kota Bharu (Jaley-jaley KB)
Isnin (4/8) - Kuala Terengganu (Jaley-lajey KT)
Selasa (5/8) - Cherating (Jaley-jaley Cherating)
Rabu (6/8) - Balik ke Melaka

Memang nampak meletihkan bila tengok jadual tu, lain macham pusingan route yang dirancang. Aku expect Exoraku akan cover plus minus dalam 1,500km untuk trip percutian ni.

Namun semua ini hanyalah perancangan, kalau ada adhoc plan in between maka rombakan jadual akan terpaksa aku buat lagi. Sebab aku actually berhasrat nak singgah Ipoh 1 malam ... still thinking kat mana nak slot Ipoh tu. Hahaha.