Sunday, November 23, 2014

Makam Tun Teja

Rasanya tak perlulah aku untuk explain siapakah gerangan Tun Teja. Secara asas kita dapat tahu sedikit cerita Tun Teja ni daripada filem klasik Hang Tuah lakonan Allahyarham Tan Sri P Ramlee.

Okay, sejak aku mula bermastautin di Melaka ni, inilah pertama kalinya aku berpeluang untuk ziarah ke Makam Tun Teja yang terletak di kawasan Merlimau, Melaka.


Mungkin atas faktor lokasi menjadikan tidak ramai yang menziarahi Makam Tun Teja. Salah satu faktor jarak dan salah satu faktor mungkin tiadanya lokasi-lokasi tumpuan lain yang berdekatan menyebabkan orang ramai tidak menjadikan Makam Tun Teja sebagai salah satu destinasi untuk dilawati.

Bagi aku Makam Tun Teja di selenggara dengan amat baik sekali. Bersih kemas dan tersusun. Dan sesuatu yang menarik perhatian aku adalah begitu harumnya suasana di sekitar makam ini apabila aku melangkah masuk ke dalam pagar sempadan yang di bina.

Untuk pengunjung ke Negeri Melaka, ziarahlah Makam Tun Teja. Jarak yang jauh (dalam lebih kurang 20 ke 30 minit dari Banda Hilir) tidak akan merugikan anda.

Tuesday, November 4, 2014

Bumper Depan Exora : Double Cobra

Well, projek untuk membuat 1 custom front bumper telahpun siap setelah hampir 2 bulan proses perancangan dan pembikinan.

Kini Exoraku telah menggunakan front bumper yang di namakan Double Cobra. Aku inginkan konsep yang macam front bumper kereta Lamborghini yang hebat tu tapi sebab Exora adalah sebuah MPV, rekaan bentuk di buat agar ada sedikit iras-iras Lambo.

Ketika proses rekabentuk sebelum acuan dibentuk
Setelah berpuashati dengan rekabentuk serta fitting yang tepat, maka acuan dibentuk dan terhasil Double Cobra
Double Cobra di pasang buat kali pertama setelah selesai proses mengecat
Double Cobra lengkap dengan tambahan diffuser
Double Cobra yang telah siap kini dibuka untuk dijual kepada pengguna Proton Exora yang lain. Harga untuk Double Cobra Front Bumper adalah RM1,500.00 siap dengan cat dan tambahan RM200.00 untuk sepasang diffuser. Pemasangan adalah di Melaka, manakala yang tinggal terlalu jauh dengan Melaka, Double Cobra akan dihantar melalui pos yang kos pos tersebut perlu ditanggung oleh pembeli.

Jika ada yang berminat untuk menghiaskan Exora anda dengan satu front bumper yang lain dari yang lain, front bumper yang garang, front bumper yang hensem hehehe, bolehlah hubungi aku untuk pembelian atau pertanyaan. Whatsapp/SMS/Call : KOSONG11DUAENAM8290SATUKOSONG.

Pengikut/Follower Blog Bersama Exoraku dan ahli kelab Exora Owner's Club Motorsport akan diberikan harga yang berbeza dengan harga yang di tawarkan kepada umum.